Саветовалиште за дојење у Дому здравља Крагујевац

У Дому здравља Крагујевац отворено је Саветовалиште за дојење. Подршку родитељима пружају педијатар, гинеколог и едуковане патронажне сестре.
Рад ће се одвијати у згради АТД-а, у просторијама Службе поливалентне патронаже.
Консултације могу се заказати на број телефона 034- 355-476, сваким радним даном од 07 до 19 часова и суботом од 08 до 18 часова.

Заблуде о дојењу

Не могу све жене да доје - Не!

Дојење је природна ствар, највећи број жена може да доји. Овај век је први пут довео до тога да се један природни механизам, као што је дојење, изгуби у великој мери. 

Ако мајка узима неку терапију не може да доји бебу - Не!

Иако узима неку терапију, у највећем броју случајева, мајка може да доји бебу. Знање о деловању лекова који се примењују током дојења веома је важно. Министарство здравља издало је Националне смернице за примену лекова у периоду дојења у којима је јасно наведено уз коју терапију мајка може да доји дете.

Преузмите брошуру – Националне смернице за примену лекова у периоду дојења

Након порођаја мајке су сувише исцрпљене за храњење бебе – Не!

Контакт кожа на кожу доводи до пораста хормона окситоцина. Дојење помажу да се мајка смири након рођења своје бебе.

Треба сачекати са првим подојом – Не!

Време за први подој је одмах после порођаја, уколико је беба дошла на свет природним путем. Први подој код беба рођених царским резом обавља се дан након рођења.

Колострум (прво млеко које се лучи) не садржи довољно храњивих материја– Не!

Првих 3-5 дана након порођаја лучи се колострум. Колострум се и по изгледу (прозиран, жућкаст) и по саставу значајно разликује од млека које се касније лучи, садржи више воде, витамина и минерала, а мање масноће. Колострум је идеална храна за тек рођене бебе, лако се вари, помаже елиминацији билирубина и смањује потенцијалну појаву жутице. Нормално је да приликом отпуста новорођенчад изгубе до 10% тежине коју су имала на рођењу. Она су рођена са резервом воде и шећера у свом телу које тада користе.

Треба сачекати да “пристигне” право млеко – Не!

Колострум задовољава и по количини и по саставу потребе бебе у првим данима живота. Никако не допуњавати подоје вештачким млеком или заслађеном водом!

Бебама ће бити сувише хладно при првом подоју – Не!

Бебе одржавају темературу када су у контаку са кожом мајке. Невероватно, али температура мајчиних дојки се повећава за 0,5 степени након што 2 минута држе бебу на грудима.

Бебама су потребни чај и вода - Не!

Одојчад која се хране мајчиним млеком не треба давати воду или чај у току првих 6 месеци живота, осим ако се поред млека даје и друга храна, ако се вода губи столицом или ако дође до прегревања организма.

Болесне бебе не треба дојити - Не!

Мајчино млеко се активно бори против болести. Ако је беба сувише слаба треба јој дати измлазано мајчино млеко. Мамино тело производи антитела, лакше се вари, смањен је ризик да ће га беба повратити.

Малокрвне мајке имају “лоше” млеко - Не!

Малокрвне мајке могу нормално да доје, али због свог здравља треба што пре да почну да се лече. Дојење штити од малокрвности јер одлаже повратак менструације.

Мајка има млека само за једну бебу - Не!

Близанци дају дуплу стимулацију за стварање довољних количина млека. Мајкама је само потребна практична помоћ са додатним послом око одржавања хигијене и неге деце.

Најбољи је седећи положај приликом дојења - Не!

Ако се беба искључиво доји када и колико она то жели, и ако је беба здрава и расте, а маму груди не боле, онда се све ради правилно, без обзира који се положај при дојењу користи.

Постоје велика ограничења у исхрани породиља и дојиља - Не!

Храна коју мајка једе обично нема никаквог утицаја на расположење одојчета. Потребна је разноврсна храна, богата воћем и поврћем. Избегавати газирана пића, веће количине кафе, опојне супстанце, јаке зачине.

Ако је мама пушила током трудноће – нема потребе да престаје због дојења - Не!

Труднице пушачи и пасивни пушачи чешће превремено рађају децу или рађају децу са мањом телесном масом. Такође, њихова новорођенчад спорије напредује у маси, јер никотин смањује лучење млека. У домовима пушача је учесталија изненадна смрт одојчета, а ова деца чешће имају упале средњег уха, астму и већи ризик да оболе од кардиоваскуларних обољења касније у животу.

Пиво поспешује лучење млека - Не!

Алкохол се излучује у млеко! Алкохолни фетални синдром је најочигледнија последица узимања алкохола током трудноће. Насупрот заблуди да пиво и алкохол поспешују стварање млека, сваки алкохол је ризичан за одојче, јер смањује лучење млека, оштећује мозак и интелектуални развој детета је потенцијално угрожен. Дискусија о “малим” количинама је бесмислена!

Примена лекова у периоду дојења

Министарство здравља Републике Србије, на предлог Републичке стручне комисије за подршку дојењу, именовало је Радну групу за израду Националних смерница за примену лекова у периоду дојења. Циљ израде Смерница био је да се стручна јавност упозна са расположивим чињеницама о безбедности прописаних лекова, што би олакшало избор оптималног лека, управљање рационалном фармакотерапијом дојиља и омогућило безбедан наставак дојења током терапије.

За разумевање безбедне примене лекова у периоду дојења веома је значајно познавати фармакокинетичке факторе који утичу на прелазак лека у млеко. Потребно је одрадити процену изложености дојеног детета леку и проценити ризик од појаве нежељених ефеката лека.

Примена Смерница ће олакшати избор оптималног лека за дојиљу и тако омогућити безбедан наставак дојења током терапије.

 

ПОДРШКА ДОЈЕЊУ - смернице, индикатори и СМУ

17. новембар – Светски дан превремено рођене деце

„Мали кораци, велики помаци – омогућимо контакт кожа-на-кожу по рођењу свакој беби, чак и кад пожури на свет“, слоган је којим се обележава овогодишњи дан превремено рођене деце, 17. новембар.

Свака десета беба на свету роди се пре време, што годишње чини 15 милиона беба. У Србији се сваке године пре времена роди 4000 беба.

У организацији Института за неонатологију Београд у оквиру програма „Породично оријентисана индивидуализована развојна нега у јединици интензивног неонаталног лечења – принципи, значај и имплементација“ одржан је округли сто.

Округлом столу присуствовали су представници Министарства здравља, чланови Републичке стручне комисије за област здравствене заштите деце, Национални координатори за подршку дојењу и лекари из јединица интензивне неонаталне неге.

Теме округлог стола биле су:

  1. Примене принципа Развојне и породичне неге у јединицама неонаталног интензивног лечења;
  2. Промоција Брошуре за родитеље превремено рођене деце, урађена у складу са препорукама за боравак мајки/посетилаца у јединици неонаталног интензивног лечења Брошура за родитеље превремено рођене деце;
  3. Представљање публикације „Основно и специјализовано збрињавање новорођенчета“, ревидирано и допуњено издање Водич за основно и специјализовано збрињавање новорођенчади.

Центар за неонатологију Клинике за педијатрију Универзитетског клиничког центра Крагујевац годишње збрине око 450 прерано рођених беба из Централне и Југоисточне Србије. И ове године, Центар за неонатологију Клинике за педијатрију Универзитетског клиничког центра Крагујевац, организовао је традиционално дружење лекара и медицинских техничара са малишанима, некадашњим пацијентима и њиховим родитељима. Симболично, у подне балоне у љубичастој боји пустили су у ваздух у знак подршке свим прерано рођеним бебама.

Национална недеља дојења

Институт за јавно здравље Крагујевац организовао је 09.10.2023. године стручни скуп на тему “Безбедна примена лекова код дојиља”. Иницијатива за скуп потекла је од координатора Програма подршке дојењу, развојној и породичној нези новорођенчади из здравствених установа округа. Предавач је био клинички фармаколог Универзитетског клиничког центра Крагујевац, др спец. мед. Никола Росић. Састанку су присуствовали лекари, гинеколози, специјалисти опште медицине и педијатри, који раде у установама примарног нивоа здравствене заштите Шумадијског округа. Уз стручну помоћ клиничког фармаколога, разрешене су дилеме које се тичу безбедне примене одређених медикамената у периоду лакације.

Институт за јавно здравље Крагујевац присуствовао је централној манифестацији обележавања Националне недеље дојења у организацији Службе поливалентне патронаже Дома здравља Крагујевац. Манифестација је одржана у Великом парку, код „клупе за дојење“. Окупљеним трудницама и мамама са бебама, здравствени радници, педијатри, гинеколози и патронажне сестре одговарале су на питања у вези дојења. Скуп је завршен симболичном шетњом кроз Велики парк.

У просторијама Института за јавно здравље Крагујевац одржан је састанак са координаторима Програма за подршку дојењу, развојној и породичној нези новорођенчади за Шумадијски управни округ.

На састанку су приказани резултати Анализе индикатора дојења за Републику Србију за 2022. годину. Поређени су резултати у Шумадијском управном округу са резултатима у Републици Србији.

Дефинисани  су наредни кораци које је потребно реализовати до краја 2023. године.

Светска недеља дојења 2023

Светска недеља дојења представља глобалну иницијативу чији је циљ подизање свести јавности о значају и добробити дојења за здравље мајке и бебе. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању, пре више од 30 година, како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу.

Тема Светске недеље дојења 2023. године је „ОМОГУЋИМО ДОЈЕЊЕ, НАПРАВИМО РАЗЛИКУ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ”. Надовезујући се на Светску недељу дојења 2019. која је акценат ставила на социјалну заштиту, подршку на радном месту и родитељске норме, кампања Светске недеље дојења 2023. усклађена је са тематским подручјем четири кампање – циљеви одрживог развоја до 2030. године.

Циљ је сагледавање проблема са којима се сусрећу родитељи који су у радном односу и начин на који би јавне политике и законодавство могли да помогну  у промоцији и подршци дојењу.

Циљеви Светске недеље дојења 2023 су:

  • Информисати – људе на који начин запослени родители гледају на дојење и родитељство
  • Учврстити – оптимално плаћено одсуство и подршку на радном месту као важан алат за омогућавање дојења
  • Ангажовати – појединце и организације ради унапређења сарадње и подршке дојењу на радном месту
  • Подстаћи – акције везане за побољшање услова за рад и релевантну подршку дојењу.

Дојење сваком детету пружа најбољи могући почетак живота, којим се обезбеђује здравствена, нутритивна и емоционална корист и детету и мајци. Мајчино млеко садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој детета. Мајчино млеко потреба је сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота!

Дојење није синоним за храњене, то је процес узајамности. Дојењем се остварује повезаност бебе са мајком, задовољава потреба за блискошћу, стимулише се развој чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције бебе, заштита од инфекција и алергија.

Одмах након рођења новорођенче шаље сигнале (сиса шаку, окреће главу ка грудима) да је спремно да сиса. Новорођенче треба већ у порођајној сали ставити на мајчине груди.  Стављањем новорођенчета на груди успоставља се контакт „кожа на кожу” чиме се подстиче стварање млека у дојкама и олакшава успостављање процеса дојења.

Иако је дојење природан процес, то није увек лако. Мајкама је потребна подршка – како за почетак, тако и за одржавање дојења. Посебно је важна подршка запосленим мајкама, а нарочито мајкама чије породиљско одсуство траје кратко, пар месеци. Послодавци би требало да мајкама омогуће да доје на радном месту. 

У нашој земљи ситуација и ставови о дојењу нису на завидном нивоу. До трудница и мајки често стижу нетачне информације које је доводе у заблуду и које утичу на ток дојења. Зато је неопходно да информације буду тачне, прецизне, јасне, базиране на доказима и да такве информације стигну до што већег броја појединаца.

Свако од нас може пружити подршку женама које доје, јер дојење није само одговорност жена већ целе породице и целокупног друштва.