Светски  дан избеглица обележава се 20. јуна. Овај дан је најпре увела Организација афричког јединства, након чега је Генерална скупштина Уједињених нација 4. децембра 2000. године, резолуцијом 55/7620 прогласила 20. јун за Светски дан избеглица.

Обележавање је прилика да се укаже на положај људи без којих како многи сматрају, вере, језици па и историја света не би били исти. Овај дан такође треба да значи, да се милионима људи широм света помогне да наставе тешким путем повратка кући или у неким другим земљама почну живот изпочетка.

Према подацима Високог комесеријата УН за избеглице, сматра се да овај статус има више од 120 милиона људи. Ова бројка представља дванаести узастопни годишњи раст присилно расељених људи, проузрокован новим и већ постојећим конфликтима као и немогућностима да се разреше дугогодишње кризе, наводи се на сајту УНХЦР-а.

Тема са којом се обележава Свестски дан избеглица 2024. године гласи: „За свет у коме су избеглице добродошле“. Ове године се Свестски дан избеглица фокусира на солидарност са избеглицама. Избеглицама је сада потребна наша солидарност више него икада. Солидарност значи држати своја врата отворена, славити њихове снаге и достигнућа и размишљати о њиховим изазовима. Солидарност са људима који су приморани да побегну такође значи проналажење решења за њихову невољу – окончање сукоба како би се могли безбедно вратити кући, обезбеђивање могућности да напредују у заједницама које су их прихватиле и обезбеђивање државама ресурсе који су потребни за њихову интеграцију.

Поводом овогодишњег обележавања Свестског дана избеглица у нашој земљи, Заштитник права грађана подсећа да је прилика да се изрази поштовање и укаже на храброст, као и на жртве свих оних људи који су остали без домова, имовине, а често и без својих најближих и били приморани да нови живот потраже на неком безбедном месту. Наводи се и такође да „сваки човек има право на живот, слободу и безбедност и то су темељна људска права. Зато је изузето важно да у свакој прилици покажемо решеност да заштитимо та права, потврдимо хуманост и пружимо подршку свим људима са избегличким статусом у нашој земљи. То је најбољи показатељ да смо отворено друштво у коме је могућ достојанствен живот“.