ИМУНИЗАЦИЈА СТАНОВНИШТВА ПРОТИВ ГРИПА У СЕЗОНИ 2022/2023.

Започета је вакцинација против вируса грипа, на вакциналним пунктовима у домовима здравља Шумадијског управног округа. Вакцинација се обавља четворовалентном вакцином која поред типа АH1N1 вируса грипа, садржи и тип АH3N2, као и два типа B вируса грипа. Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета износи 6–12 месеци. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама у случају оболевања развија се блажа клиничка слика и смањују се могуће теже компликације.

Вакцинација, против грипа спроводи се у циљу редуковања оболевања и умирања, као и редуковања преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији, ради очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације, али и индиректно очувања здравља чланова породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање вакцине, а код којих обољевање доводи до компликација и тешких клиничких форми оболевања.
У складу са Правилникoм о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, спроводи се обавезна имунизација лица у посебном ризику код трудница и свих лица старијих од шест месеци живота са: хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са BMI> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус, имуносупресијом (укључујући особе са HIV/AIDS, особе са функционалном или анатомском аспленијом); код лица старијих од 65 година, прималаца трансплантата, као и код лица запослених у здравственим установама. Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи: код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама.

СИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА „КРАГУЈЕВАЦ 2022“

Систематска дератизација представља превентивну меру заштите становништва од заразних болести при чему је главни циљ смањење популације мишоликих глодара, који осим што су преносници или резервоари бројних вирусних, бактеријских и паразитарних заразних болести (хеморагијска-мишја грозница, лептоспироза, салмонелоза, токсоплазмоза, трихинелоза), узрокују велику материјалну штету у простору који населе. Обзиром да су чести становници канализације на себи носе читав спектар патогена, а простор контаминирају и фецесом и урином.
Институт за јавно здравље Крагујевац / Центар за контролу и превенцију болести спровешће СИСТЕМАТСКУ ДЕРАТИЗАЦИЈУ на територији Града Крагујевца:
– 78 месних заједница, канализационе мреже, обале река (Лепеница, Угљешница, Ждраљица, Драча, Грошничка) и потока (Бреснички, Сушички, Ердоглијски, Дивостински), градске депоније у Јовановцу, дивљих депонија, гробља (Палилулско, Варошко, Сушичко, Бозман), службених просторија органа и стручних служби града, објеката на пијацама (Аеродром, Ердоглија, Бубањ, Бресница, Станово, кванташка и сточна пијаца), нехигијенских насеља и неуређених или делимично уређених зелених и других јавних површина у непосредној околини стамбених објеката месних заједница. Систематска дератизација канализационе мреже ће се радити ноћу када је и проток саобраћаја најмањи, у сарадњи са ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац.
Спровођење СИСТЕМАТСКЕ ДЕРАТИЗАЦИЈЕ ће се изводити уз употребу препарата на бази 0,005% бромадиолона (антикоагулант) који ће се примењивати сходно условима на терену као и важећим нормативима у количини и на начин да се спречи случајно тровање људи и животиња.
На свим местима где су постављени затровани мамци биће видна обавештења о аплицираним затрованим мамцима, као и свим релевантним подацима везаним за извођење СИСТЕМАТСКЕ ДЕРАТИЗАЦИЈЕ.
Акција СИСТЕМАТСКЕ ДЕРАТИЗАЦИЈЕ на територији града Крагујевца, уз предвиђен број стручних екипа требало би да траје око 30 радних дана у зависности од временских прилика и стања бројности глодара на терену.

НАПОМЕНА: ПОТРЕБНО ЈЕ ДА СВИ УПРАВНИЦИ ЗГРАДА ОТВОРЕ ПОДРУМСКЕ ПРОСТОРИЈЕ И ОМОГУЋЕ НЕСМЕТАН УЛАЗАК ЕКИПАМА ИЗЈЗ КРАГУЈЕВАЦ ТОКОМ ПРВЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ СИСТЕМАТСКЕ ДЕРАТИЗАЦИЈЕ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА!!!

АНАЛИЗА ВОДА СА ЈАВНИХ ЧЕСАМА

06.10.2022. године

Анализа вода са 11 јавних чесама у Крагујевцу је показала да воде са јавних чесама нису безбедне за људску употребу.

НАПОМЕНА: Чесме у Великом парку и у Пешачкој зони у центру града снабдевају се водом из градског водовода и безбедне су за пиће. 

Локације јавних чесама на територији Крагујевца за које ИЗЈЗ Крагујевац ради анализе:

 1. Шумарице – У близини споменика V3
 2. Дивостин – У кругу манастира у Дивостину
 3. Бубањ – Између градског гробља и језера Бубањ
 4. Кошутњак – Код балон сале „Коле“, испод ораха
 5. Каповац – На старом путу за Ботуње
 6. Петровац  -У кругу спомен-чесме у Петровцу
 7. Грујина чесма – У улици Даринке Радовић, насеље Сунчани брег
 8. Теферич – У кругу спомен-чесме у Теферичу, на крају насеља
 9. Белошевац – У улици Вардарској, поред старе месне заједнице
 10. Ждраљица – Изнад кафане „Медна“
 11. Букуровац – Прекопута школе у Букуровцу,

СУЗБИЈАЊЕ КОМАРАЦА

Институт за јавно здравље Крагујевац у циљу сузбијања и ширења инфекције Вируса Западног Нила обавио је 21.09.2022. године третман сузбијања комараца на територији општине Крагујевац на следећим локацијама: Језеро Бубањ, Језеро Шумарице, Велики парк и Спомен парк Шумарице.

 

ГРОЗНИЦА ЗАПАДНОГ НИЛА

Грозница Западног Нила вирусно је обољење које се преноси убодом зараженог комараца. Главни резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, а човек је случајни, тзв. слепи домаћин. Са човека инфекција вирусом Западног Нила не преноси се даље.

Већина особа (80%) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег броја заражених симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом. Међутим, код <1% заражених долази до настанка тешког неуроинвазивног облика болести у облику асептичног менингитиса или енцефалитиса, који захтева хоспитализацију. 

Симптоми неуроинвазивног облика болести су: главобоља, укочен врат, ступор (тупост), дезоријентисаност, кома, тремор, конвулзије, слабост мишића и парализа. Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија. Леталитет је већи код старијих особа, нарочито код особа изнад 80 година живота.

Да би инфекција вирусом Западног Нила била потврђена код оболелог пацијента уз испољену клиничку слику неуроинвазивног облика болести (менингитис, енцефалитис, менинго-енцефалитис) неопходно је да се потврди присуство одговарајућих антитела у ликвору.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца.

На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” (у складу са Препорукама за надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији у сезони 2022. године Института за јавно здравље Србије) и лабораторијских критеријума на територији Републике Србије до 24.8.2022. године регистрован је 81 потврђени случај оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији.

АНАЛИЗА ВОДЕ У ГРАДСКИМ БАЗЕНИМА И ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУ

август 2022. године

Вода у отвореним градским базенима је исправна и безбедна за купање и рекреацију грађана. Вода са затвореног базена није контролисана због радова који су на њему вршени.

Вода у језеру у Шумарицама може да се користи за рекреацију и купање уз препоруку да се вода не узима у уста и не гута, а по завршеном купању корисницима се препоручује туширање хигијенски исправном водом.

ЛАЈМСКА БОЛЕСТ

Доласком лепог времена, све већи број људи борави у природи, на отвореном чиме је и инциденца уједа крпеља већа и већа сумња на Лајмску болест.
У Институту за јавно здравље Крагујевац могуће је извршити тестирање на Лајмску болест, на упут изабраног лекара, о трошку РФЗО. Испитивања се врше тестовима најновије генерације у којима су антигени добијени рекомбинантним техникама, те је укрштена реактивност сведена на минимум. Такође, о трошку РФЗО, радимо и Western blot тестове на Borreliu burgdorferi.
Време чекања на резултат је до 24ч за антитела и недељу дана за Western blot.

ИСТРАЖИВАЊЕ РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА ЖЕНА

Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са домовима здравља врши  истраживање Репродуктивног здравља жена на територији Шумадијског округа. Циљна група су жене у репродуктивном периоду (15-44. година). Истраживање се спроводи у домовима здравља Шумадијског округа. Циљ истраживања је анализа знања, ставова и навика о репродуктивнонм здрављу жена, као основ за креирање будућих превентивних програма/активности.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ

• Мајмунске богиње изазива вирус мајмунских богиња, који припада роду Ortopoxvirus-a из породице Poxviridae.
• Вирус се преноси на људе блиским контактом са зараженом особом или животињом, или преко контаминираних предмета.
• Клиничке манифестације најчешће укључују: грозницу, осип и отечене лимфне чворове, а болест може довести до низа компликација.
• Болест је обично самоограничавајућа са симптомима који трају од 2 до 4 недеље.
• Клиничка слика мајмунских богиња подсећа на клиничку слику великих богиња, али су мајмунске богиње мање заразне од великих богиња и изазивају мање тешко оболење.
• Вакцине које су коришћене током програма ерадикације великих богиња такође су пружале заштиту и од мајмунских богиња, али треба имати у виду да је вакцинација против великих богиња престала да се примењује масовно 1980. године и да вакцинални имунитет није доживотан и потпун. Произведене су и новије вакцине од којих је једна одобрена за превенцију мајмунских богиња.
• Антивирусни лек развијен за лечење великих богиња такође је лиценциран за лечење мајмунских богиња.