Поводом обележавања 5. јуна Међународног дана заштите животне средине, Центар за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевац, организовао је манифестацију у сарадњи са представницима Града Крагујевца и ОШ Живадинка Дивац из Станова.

Представници Центра за промоцију здравља одржали су предавање ученицима 4. разреда основне школе о значају обележавања овог значајног датума из календара јавног здравља. Поред тога око 200 ученика школе је заједно са представницима наведених институција је оплеменило и улепшало школско двориште дрвећем и цвећем. Акција је спроведена у складу са овогодишњом темом Међународног дана заштите животне средине за 2024. годину,  чији је фокус на обнови земљишта, дезертификацији и отпорности на сушу.

Светски дан заштите животне средине важан је за неколико аспеката одрживости животне средине.

Прво и најважније, осигурава да сви људи буду свесни кључних еколошких проблема са циљем да схвате како њихове акције могу утицати  на животну средину.

Друго, образовањем појединаца, посебно младих генерација и заједница, можемо инспирисати позитивне промене и обезбедити заштиту и очување животне средине за будуће генерације.

Треће, обележавањем оваквих дана подстичемо појединце, заједнице, па чак и организације да предузму акцију и спроводе одрживе праксе у одређеној мери.

Чак и мале акције, када се помноже са милионима других, могу направити значајну разлику у очувању наше животне средине.