На иницијативу Управног већа Уједињених нација од 1989. године Светски дан становништва обележава се  11. јула свуда у свету. Обележавање овог дана има за циљ да истакне растуће проблеме који се везују за глобални пораст становништва.

Светска популација тренутно износи 8 милијарди људи. Било је потребно стотине хиљаде година да Светска популација нарасте на прву милијарду, а онда је за само 200 година нарасла седмоструко.  Очекује се да ће се светска популација у наредних 30 година повећати за две милијарде људи, са 8 на 9,7 милијарди у 2050. години и могла би достићи врхунац од близу 11 милијарди око 2100 године.   Неки ће броју од 8 милијарди становника на планети заслугу наћи у великом напретку у здравству, који је продужио животни век, смањио смртност мајки и деце и довео до развоја вакцине у рекордном року.

Ове 2024. године свет обележава тридесету годишњицу Међународне конференције о становништву и развоју (ИЦПД) која је одржана 1994. године. Истиче се, да је тридесета годишњица конференције прилика да се здравствени и социјални системи окрену ка пружању услуга који оснажују људе, поштују њихову различитост, подржавају њихово достојанство и подржавају их да остваре своја права и телесну аутономију

Популациони фонд (УНФПА) као некадашњи фонд Уједињених нација за популационе активности, а сада агенција УН која има за циљ побољшање репродуктивног здравља и здравља мајки широм света, током 2024. године у  Србији, разматрао је више  тема. 

У глобалном извештају који се односи на сексуално и репродуктивно здравље истиче се да упркос значајном напретку у области сексуалног и репродуктивног здравља и благостања у Европи, милионима људи су још увек ускраћена права и избори.  Као потврда тога наводи се да „припадници најосетљивијих популационих група и даље остају искључени из свеукупног напретка“. Сем тога, УНПФА у Србији  разматрала је и следеће теме: „Оснаживање жена са инвалидитетом у области сексуалног и репродуктивнг здравља“, “Пет начина за стварање радног окружења прилагођеног породицама и зашто је то важно за све“ и  „Усклађивање пословних и породичних обавеза запослених доприноси јачању пословања компанија“.