Сваке године 8. март обележава се у читавом свету као Међународни дан жена. Настао је као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Почетак обележавања повезан је са протестима које су организовале раднице текстилних и других индустрија, борећи се за побољшање  радних услова далеке 1857. године у Њујорку.

Први национални Дан жена обележен је 28. фебруара 1909. године у Сједињеним Америчким Државама. Као Међународни дан установљен је на Другој Међународној конференцији жена социјалиста 8. марта 1910. године у Копенхагену. У Србији се обележава од 1914. године. Уједињене нације су 1975. године, званично почеле да обележавају Међународни дан жена. Две године касније Генерална скупштина УН је резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права.

Иако је од првих корака у борби за права и једнакост жена прошао читав век, чињенице говоре да се жене данас не могу похвалити да на свим пољима имају иста права и могућности као мушкарци. Оне још увек чине већину од 1,3 милијарде сиромашних у свету, три четвртине жена које имају више од 25 година у Азији и Африци је неписмено, а такође у просеку зарађују од 30 до 40 одсто мање од мушкараца за исти посао.

Препознајући критичну важност здравља жена, родне равноправности и универзалног права људи на здравље, Светска Здравствена Организација учествује на 68. комисији за статус жена (ЦСВ68) која се одржава у Њујорку у САД од 11. до 20. марта ове 2024 године. Иначе Комисија за статус жена ЦСВ је главно глобално међувладино тело посвећено искључиво промоцији родне равноправности и оснаживању жена. Она је изузетно важна у промовисању женских права, документовању реалности живота жена широм света и обликовању глобалних стандарда о родној равноправности.

Приоритетна тема ЦСР68 је „Убрзање постизања родне равноправности и оснаживање свих жена и девојчица решавањем сиромаштва и јачањем институција и финансирања са родном перспективом“.

У Привредној комори Србије биће организована завршна конференција кампање „Унапредити родну равноправност“.

Поводом обележавања 8. марта Међународног дана жена, Институт за јавно здравље Крагујевац, организоваће музички програм и фризерски третман за даме Геронтолошког центра, тога дана са почетком у 11,00 часова.