Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а одржава се 1. децембра сваке године. То је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, да покажу подршку људима који живе са ХИВ-ом и да обележе успомену на оне који су умрли од АИДС-а.

У склопу акције обележавања овог значајног датума, Институт за јавно здравље Крагујевац, у сарадњи са представницима JAZAS-a, студентским парламентом Факултета медицинских наука и Фитнес центром „Парк“ организовао је саветовање и бесплатно добровољно и поверљиво тестирања на ХИВ. Током акције у теретани „Парк“ подељен је здравствено-васпитни материјал. Саветовалиште за ХИВ и полно преносиве болести (улаз из дворишта Института за јавно здравље Крагујевац) ради понедељком, уторком, четвртком  и петком од 7:00 – 14:00 сати и средом од 11:00 – 18:00 сати. Више информација на телефон 034/504-534.

Тестирање на ХИВ је једини начин да се утврди да ли је особа заражена вирусом ХИВ-а и то би требало да буде саставни део бриге о здрављу сваког појединца, а посебно оних који су изложени ризику.

Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лечење и очување квалитета живота особа инфицираних ХИВ-ом, као и заштиту других, односно спречавање преношења ХИВ-а у блиским контактима, укључујући и преношење са мајке на бебу.

Терапијом се постиже задовољавајући квалитет живота и значајно се утиче на спречавање даљег преношења инфекције, а терапија је у нашој земљи доступна свима који живе са вирусом ХИВ.