Имунизација представља једну од најзначајнијих достигнућа у области јавног здравља двадесетог века.

Еврoпски рeгиoн Светске здравствене организације  oбeлeжава Еврoпску нeдeљу имунизациje oд 21. дo 27. априла, какo би се скренула пажња јавности  на  значаj  правoврeмeнe рутинскe, oбавeзнe као и препоручене  вакцинациje и надoкнаду свих прoпуштeних или oдлoжeних доза вакцина  у циљу превенције бројних болести које могу довести до смртног исхода.

Здравствени професионалци Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевц у сарадњи са Домом здравља Крагујевац организовали су предавање о значају очувања репродуктивног здравља и ХПВ имунизацији као једне од најзначајнијих мера у превенцији бројних полно преносивих болести. Едукација је била намењена здравственим радницима који раде  са популацијом деце и младих. Предавање на сличпну тему је организовано и у Тополи.

У предходном периоду организована је и едукација едукатора о значају ХПВ вакцине за студенте Факултета медицинских Наука.

Оно што је новина јесте да је вакцина против ХПВ-а на територији Града Крагујевца доступна и бесплатна за студентску популацију до 01.09. 2024.године.