Светски дан Паркинсонове болести обележава се 11. априла и носи назив према доктору из Лондона Џејмсу Паркинсу који је 1817. године описао прве симптоме ове болести.

Паркинсонова болест је обољење нервног система које доводи до поремећаја покретљивости и моторних активности а најчешће се јавља од 45-65 године живота. Симптоми Паркинсонове болести су дрхтавица, болови у врату и раменима, укоченост мишића, проблеми са равнотежом, потешкоће у обављању свакодневних активности. Лекари истичу да уз примену адекватне терапије оболели од ове неизлечиве болести могу остварити нормалан живот.

Циљ обележавања Светског дана Паркинсонове болести је скретање  пажње јавности на проблеме са којима се суочавају оболели, њихове породице, али и рушења предрасуда шире заједнице, као и да се подигне свест о овој болести  и да се помогну напори свих светских организација да се ова болест искорени.

Поводом овог дана у Институту за јавно здравље Крагујевац, предавање на тему Паркинсонове болести одржао је др Бранимир Радмановић, специјалиста психијатрије, док су представници Асоцијације студената фармације делили црвене лале као симбол борбе против Паркинсонове болести.