Светски дан здравља, који се сваке године обележава 7. априла, представља значајан датум у глобалном здравственом календару. Овај дан не само да симболизује годишњицу оснивања Светске здравствене организације (СЗО) 1948. године већ служи и као подсетник на то да здравље није само одсуство болести и неспособности већ стање потпуног физичког, психичког и социјалног благостања, те да није обавеза и одговорност само здравствене службе већ сваког појединца и друштва у целини.

Сваке године Светски дан здравља пружа прилику да се укаже на најприсутније здравствене проблеме, да се промовишу достигнућа у области здравља и покрену акције ка елиминисању здравствених неједнакости широм света.

Управо овогодишња тема „Моје здравље, моје право” ставља у фокус важност постојања права на здравље за сваког појединца и једнак приступ јавним здравственим услугама, али истовремено наглашава и одговорност сваког појединца, па и локалне заједнице за здравље својих суграђана. 

Зато је и императив активног учешћа свих капацитета Града изградња здравих заједница у којима преовлађују здрави стилови живота, са приликама за рекреацију, снажну друштвену подршку, економски и еколошки напредак и у којима ћемо имати истински здраве, срећне и задовољне људе.

Поводом овог важног датума, организована је конференција за представнике медија у Скупштини града Крагујевца. На иницијативу Института за јавно здравље Крагујевац, у сарадњи са партнерским организацијама, организује се серија активности која има за циљ промоцију здравих стилова живота и подизање свести о важности одговорног понашања за здравље.