У склопу обележавања Светске недеље борбе против глаукома, Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са Офталмолошком клиником Универзитетског Клиничког центра у Крагујевцу организовао је превентивне прегледе за све заинтересоване грађане, без заказивања, без упута и уз личну карту.

Циљ акције је рано откривање глаукома, односно болести повишеног очног притиска и откривање фактора ризика за настанак глаукома, па се саветује да пре свега дођу грађани који су старији од 40 година, који до сада нису радили такву врсту прегледа, који имају неког сродника оболелог од глаукома, али и пацијенти са дијагностикованим глаукомом. Укључене су и особе које често мењају наочаре, особе које имају танке рожњаче, дијабетичари, особе са високим или ниским крвним притиском и други. Акција има за циљ упознавање опште популације са наглашеним значајем редовних, офталмолошких контрола у мисијама спречавања слепила, до ког нелечен и неконтролисан глауком сигурно води.

Према подацима Светске здравствене организације глауком је други најчешћи узрок слепила у свету од којег болује око 78 милиона људи. Предиспозицију да добије глауком до 2040. године, има око 118 милиона људи, од којих је преко четири и по милиона слепо. Чак 50% становништва и не зна да има глауком. У Србији око 150.000 људи има ово обољење. Око 2% становништва преко 40 година, развија примарни глауком отвореног угла, док се проценат повећава са годинама живота за 4%.

Проф. др Мирјана Јанићијевић Петровић истиче значај благовременог откривања овог обољења и упућује на контроле пацијената код којих је већ дијагностификован глауком и на редовна мерења очног притиска, као и на превентивне прегледе у циљу раног откривања обољења глаукома и његовог лечења.