Међународни дан УНИЦЕФ-а обележава се од  11. децембра 1946. године широм света. Наиме, након оснивања Светске организације, Генерална скупштина УН је  основала организацију за помоћ деци -УНИЦЕФ, односно Фонд Уједињених нација за децу. Ради се о водећој светској организацији која се брине о деци, њиховим правима и животним потребама. Делује на основу Конвенције о правиме детета, а његова основна улога је да у сарадњи са владама и цивилним сектором помаже у промоцији, заштити и остваривању права деце. Основна идеја водиља активности које спроводи садржана је у идеји да „човечанство дугује деци најбоље што има“.

Првобитна идеја за његово оснивање била је помоћ деци Европе након завршеног Другог светског рата, а након Европе, УНИЦЕФ је усмерио помоћ и на друге делове света како би помогао деци у Африци, Азији и Јужној Америци. Иначе, УНИЦЕФ пружа две врсте помоћи: хитну помоћ приликом природних катастрофа и оружаних сукоба као и развојно-дугорочну помоћ која плански предвиђа системске промене како у институцијама тако и у понашању за добробит деце.

Поводом обележавања 11. децембра дана УНИЦЕФ-а у 2023. години, из ове организације Уједињених нација стигла је следећа порука: „ Дечија права су људска права! Остајемо доследни нашем мандату  да се сваког дана боримо за доследност у поштовању и заштити права сваког детета на свету, без обзира одакле је!“ Иначе, у овој години у циљу даљег унапређења дечјих права која проистичу из Конвенције о правима детета, организовано је неколико значајних акција.

Једна од значајнијих  је „Унапређење капацитета локалне самоуправе за остваривање права детета“ која је са Сталном конференцијом градова и општина и уз подршку Владе Швајцарске, организована за 118 руководилаца  и запослених из 73 локалне самоуправе. Такође, у циљу унапређења ефикасности мера социјалне укључености, унапређења подршке корисницима новчане социјалне помоћи, као и повећања њихове могућности за укључивање у тржиште рада започета  је реализација пројекта „Путеви до посла“. Трећи важан пројекат који је организован са  Министарством заштите животне средине, зове се „Примена родно одговорног управљања у пракси“. Циљ је да се укаже зашто је одговорно управљање добро управљање, шта су снаге а шта изазови у раду запослених, као и то како се родна равноправност уводи у јавне политике.