Светски дан избеглица обележава се 20. јуна. Овај дан је најпре увела Организација афричког јединства, након чега је Генерална скупштина Уједињених нација 4. децембра 2000. године, резолуцијом 55/7620 прогласила 20. јун за Светски дан избеглица.

  Обележавање је прилика да се укаже на положај људи без којих како многи сматрају, вере, језици па и историја света не би били исти. Овај дан такође треба да значи, да се милионима људи широм света помогне да наставе тешким путем повратка кући или у неким другим земљама почну живот изпочетка.

   Број избеглица из дана у дан расте, нарочито као последица трајних и нових сукоба или криза широм света. Према подацима Високог комесеријата УН за избеглице, сматра се да овај статус има више од 100 милиона људи света. Тај број је повећан у задњих неколико година након кризе у Сирији, а сем избеглица из ове земље за које се процењује да их има највише, избеглице долазе и из Авганистана, Ирака, Сомалије, Етиопије, Мјанмара, Јужног Судана и других земаља. Као последица рата у Украјини је и долазак избеглица из те земље.

     У Републици  Србији, према подацима  Комесаријата за миграције и избеглице борави око 7.000 избеглица из Украјине и већина је у приватном смештају, а један мањи део, односно 68 лица је смештено у центру у Врању. Поред тога у нашој земљи у центрима за азил и прихватним центрима Комесаријата за избеглице, смештено је 5.082 лица док је 2000 људи изван прихватних центара. Кад су у питању избегла и расељена лица, важно је нагласити да је Комесаријат за избеглице до данас помогао да 26.151 породица реши своје стамбено питање, од чега је 19.573  из бивших Република СФРЈ, и 6499 интерно расељених са простора Косова и Метохије, као и 79 породица повратника по споразуму о реадмисији.

  Поводом овогодишњег обележавања 20. јуна Светског дана избеглица, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, подсећа на значај поштовања принципа солидарности, хуманости, људских права и сарадње, као и поштовању права сваког појединца да има наду и сигурност за бољи живот.

 Уједињене нације, ове године обележавање овог дана, фокусирају на моћ инклузије и решења за избеглице. У том смислу, наглашава се да је „стварање света у коме су избеглице увек укључене је најефикаснији начин да им се пружи подршка у поновном започињању живота“.