Међународни дан УНИЦЕФ-а обележава се од 11. децембра 1946. године широм света. Наиме, након оснивања Светске организације, Генерална скупштина УН је основала организацију за помоћ деци -УНИЦЕФ, односно Фонд Уједињених нација за децу. Ради се о водећој светској организацији која се брине о деци, њиховим правима и животним потребама. Делује на основу Конвенције о правиме детета, а њена улога је да у сарадњи са владама и цивилним сектором помаже у промоцији, заштити и остваривању права деце. Основна идеја водиља активности које спроводи садржана је у идеји да „човечанство дугује деци најбоље што има“.

Првобитна идеја за његово оснивање била је помоћ деци Европе након завршеног Другог светског рата, а након Европе, УНИЦЕФ је усмерио помоћ и на друге делове света како би помогао деци у Африци, Азији и Јужној Америци. Иначе, УНИЦЕФ пружа две врсте помоћи: хитну помоћ приликом природних катастрофа и оружаних сукоба као и развојно-дугорочну помоћ која плански предвиђа системске промене како у институцијама тако и у понашању за добробит деце.

Поводом овогодишњег обележавања 11. децембра Међународног дана УНИЦЕФ-а, упућен је апел за испуњавање хуманитарних потреба без преседана. Наводи се да је данас више деце којој је потребна хуманитарна помоћ него било кад од Другог светског рата. Широм света деца се суочавају са глобалним кризама, од сукоба и расељавања до избијања заразних болести и растуће стопе неухрањености. Више од 400 милиона деце живи у подручјима под сукобима; процењује се да једна милијарда деце (скоро половина светске популације деце) у свету живи у земљама које су изузетно осетљиве на утицај климатских промена; најмање 36,5 милиона деце је расељено из својих домова; 8 милиона деце млађе од 5 година у 15 земаља погођених кризом је у опасности од УНИЦЕФ истиче „да зна како да допре до деце у највећем ризику и у највећој потреби и зато само одлучна и правовремена хуманитарна акција може спасити дечије животе, и значајно им побољшљти квалитет живота“.