Међународни дан људских права обележава се свуда у свету 10. децембра и то од 1950. године на дан када је две године раније потписана Универзална декларација о људским правима, којом је први пут у историји човечанства признато право свих људи на „живот, слободу и сигурност без икаквих разлика“. Овим документом је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Иначе, Универзална декларација је документ који је заснован на традицији цивилног друштва и полази од тога да су сви људи рођени „слободни, са једнаким достојанством и правима,а рођењем и првим тренуцима живота човек поседује људска права која су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената“.

Споразум о људским правима оквирно чине укупно тридесетак чланова, а за најзначајније се сматрају право на живот, слободу и сигурност личности, право на образовање, лекарску негу, запослење, социјалну сигурност, слободу од тортуре, слобода мишљења, вероисповести и друга.

У Републици Србији људска права регулисана су Уставом Републике Србије као највишим правним актом и другим системским законима.

Ове 2022. године Уједињене нације, Међународни дан људских права обележавају са темом „Достојанство, слобода и правда за све“. Тим поводом, Генерални секретар УН Антонио Гутереш, позвао је земље чланице, цивилно друштво, приватни сектор и остале да ставе људска права у средиште како би се зауставили „данашњи штетни трендови“, зато што се „свет суочава са међусобно повезаним изазовима за људска права без преседана“.

Такође, поводом обележавања 10. децембра Међународног дана људских права, Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДХИР), истакла је „да су кризна времена тест за заштиту људских права“. Како се људска права и даље крше, као решење, наводи се заједнички рад у духу дијалога на националном и међународном нивоу, како би се остварио постулат садржан у Универзалној декларацији о људским правима, о свету, у коме су сви једнаки у правима.

У нашој земљи, поводом овогодишњег обележавања, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, доделило је награде добитницима на Конкурсу „Ј=ДНАКИ“ и „Србија без баријера“.