Pediculosis Pubis (стидне ваши) је име за полно преносиву болест у народу познату као „пицајзле“. Стидне ваши су пронађене на стидним длачицама људи, одакле потиче и њихово име. То су малени инсекти чија је величина реда милиметра, хране се људском крвљу и веома се брзо размножавају

Шта су стидне ваши?

Иако стидне ваши углавном живе у гениталној регији организма, у околини пениса или вагине, понекада могу бити пронађене и у осталим регијама, као што су брада или длаке испод пазуха, па чак и на обрвама, трепавицама, косматом делу груди или на делу главе обраслом косом.
Свраб почиње одмах уколико сте имали стидне ваши, јер је организам већ постао осетљив. Свраб је алергијска реакција организма на уједе ваши.

Преношење

Стидне ваши се углавном преносе путем сексуалног односа, што укључује вагинални, орални, па чак и анални секс. Управо орални секс може довести до инфекције обрва, трепавица, браде, косе и груди. Такође се може пренети и сексуалним додиривањем.
Иако је то ређи случај, дешава се да се могу пренети и путем прекривача, пешкира, постељине, као и путем одеће која је дошла у додир са вашима. Ако Вам се деси да добијете стидне ваши, требало би да се уздржите од билокаквих сексуалних контаката и да не делите ствари као што су пешкири, бријачи које користите за скидање длака у гениталном региону, као и било шта друго што је могло доћи у контакт са јајашцима инсеката или са самим инсектима.

Симптоми

Као што је случај и са другим полним болетима и полним инфекцијама,понекада нема никаквих симптома који би показали да су стидне ваши присутне. Углавном, симптоми које ћете имати су једноставно иритација и свраб у гениталној регији. Веома је тешко видети стидне ваши голим оком јер су изузетно мале.
Такође, могуће је видети плавичасте ранице на местима угриза, али тоје прилично ретко.
Може изгледати као перут или комадић коже у длаци.

Како се лечи?

Пошто обично особа често не може бити сигурна да ли има стидне ваши, најбоље је да посетите лекара. Стидне ваши се могу лечити и код куће. У апотеци можете купити пар препарата без рецепта. Ови препарати се јављају у облику лосиона или шампона Важно је пажљиво пратити упутство. На крају третмана прочешљајте регион врло густим чешљем , да бисте уклонили преостала мртва јаја. Ови препарати су јаки, али ако било каква јаја остану, други третман је неопходан недељу дана касније.

Иако су ваши отишле, свраб не престаје одмах већ је потребно неколико дана. Оперите сву постељину и одећу на високој температури да убијете могуће преостале ваши. Ако имате партнера најбоље је да и њега третирате истим препаратом, чак иако нема никакав свраб.

Превенција

Нажаост, немогуће је заштити се од ваши. Нећете знати да их партнер има без прегледа његових стидних длака лупом и јаким светлом.

Стидне ваши не представљају велику претњу по здравље људи, али иритирају, заразне су и повећавају ризик од добијања других полних болести.