Кондиломи су високо заразна полно преносива болест, коју узрокују одређени типови Хуманог папилома вируса (ХПВ). С обзиром на то да су веома распрострањени и да је тешко контролисати њихово преношење, потребно је знати како им се супротставити.
Кондиломи (Полне брадавице, Гениталне брадавице) су болест коју узрокује ХПВ, тј. Humani Papilloma Virus. ХПВ вирус је узрочник рака грлића материце код жене и одмах по откривању вируса треба почети лечење.

Преношење кондилома

Хумани Папилома Вирус (ХПВ) се најчешће преноси путем полног односа, било да је у питању вагинални, орални или анални секс. Међутим кондиломи се преносе и директним контактом са зараженом кожом и слузокожом.
Полне брадавице је лако добити чак иако користите кондом за заштиту. Скоро је немогуће бити безбедан од ове болести, с обзиром да ваш партнер може бити преносник вируса, чак и ако на себи нема видљивих симптома. Довољан је само додир са зараженом кожом или контакт преко телесних течности приликом секса да бисте се заразили. Ово је разлог зашто је ова болест постала светска епидемија.
Ова болест јако брзо постаје полно преносива болест број 1 у свету по броју заражених. Процене су да је око 80% сексуално активне популације заражено неком врстом овог вируса.

Симптоми

Симптоми кондилома су углавном мале розе тачкице или нарасли пликови или један плик (шиљасти кондиломи), који изгледају као мале брадавице. Могу изгледати и као црвене, розе и беле флеке на кожи у гениталном пределу и то су тзв. равни кондиломи, који су у равни кожи и испољавају се променом боје ткива.
Симптоми хпв инфекције могу изостати доста дуго, понекад и годинама, али у већини случајева ћете у наредна три месеца након сексуалног контакта са оболелом особом приметити симптоме.
Кондиломи се обично развијају из ХПВ вируса онда када је организам најслабији, као када сте болесни или када спавате недовољно и неквалитетно. Здрава исхрана и тренинг су врло важни фактори у спречавању појављивања кондилома.
Симптоми када је ХПВ инфекција присутна су обично приметнији код мушкараца него код жена, будући да су брадавице видљивије на пенису и око корена пениса, него ли у околини вагине. Жене могу да прођу без видљивијих симптома, али ако се заразе, постоји повећана могућност за рак грлића материце, будући да је зараженост ХПВ вирусом неопходан предуслов за ову болест.
И код мушкараца и код жена јављају се у околини ануса (аналног отвора).

Симптоми кондилома код мушкарца

Мушкарци су често само преносиоци, а када се симптоми појаве, јављају се као брадавице на пенису, односно осип на пенису, црвене, розе тачке и тачкице око базе (корена) пениса, на кожици, главићу и у околини, као и унутар аналног отвора (ануса).

Симптоми кондилома код жене

Код жена су симптоми исти као код мушкараца, само се јављају много чешће. Полне Брадавице се код жена могу пронаћи у виду тачкица и пликова споља, у пределу вагине, као и у унутрашњости вагине, унутар усмина (малих и великих усана). Мали пликови се могу појавити и дубље унутар вагине, због чега је ПАПА тест (Папаниколау тест), неопходан за жене свих узраста како би се избегле могуће компликације, које могу настати ако се болест не лечи адекватно.

ХПВ Тестирање

Доктор обично може да дијагностикује видљиве полне брадавице. Ако немате никакве видљиве полне брадавице или друге симптоме, можда ће вашем доктору бити теже да постави дијагнозу. Може вам поставити следећа питања:

 • Да ли мислите да сте били изложени ХПВ вирусу или некој другој полно преносивој болести? Како знате за то? Да ли вам је ваш сексуални партнер то рекао?
 • Који су ваши симптоми? Ако имате вагинални секрет или секрет из пениса, важно је да приметите и запамтите мирис или боју.
 • Коју врсту контрацепције користите? Да ли користите кондом да се заштитите од полних болести?
 • Да ли сте имали полне болести у прошлости? Како сте их лечили?
 • Да ли сте радили ПАПА тест и какав је био резултат (за жене)?

ХПВ Тестирање за жене

Након увида у ваш картон, имаћете гинеколошки преглед, који обично укључује ПАПА тест.
Папа тестом се скенира грлић материце (цервикс), чиме се проверава има ли промена, тј. абнормалности на ћелијама. Резултат Папа теста МОЖЕ потврдити присуство ХПВ -а, чак иако нема видљивих брадавица.
Жене старије од 30 година могу да обаве ХПВ тест у исто време када раде и ПАПА тест. ХПВ тестирање скенира узорак ткива у потрази за генетском информацијом (ДНК) вируса. Женама које су млађе од 30 година препоручује се да раде ХПВ тестирање само ако резултати претходно урађеног ПАПА теста то захтевају.
Ако се тестирањем утврди постојање промена на грлићу материце (које могу бити последица Хпв инфекције), доктор вам може препоручити одговарајућу терапију. Овај тест можете урадити у Институту за јавно здравље Крагујевац.

ХПВ Тестирање за мушкарце

Такође након прегледа картона, имаћете физички преглед како би се утврдило постојање полних брадавица.
Не постоји ХПВ тестирање за мушкарце.

Кондиломи у трудноћи

У већини случајева, полне брадавице неће утицати на трудноћу. Ваш лекар ће можда требати да вас надгледа чешће и да вам препоручи одговарајућу терапију ако буде потребна. Ако имате полне брадавице и останете у другом стању, одмах реците вашем лекару, јер постоји ризик од преношења ХПВ-а (који изазива кондиломе) на ваше новорођенче за време вагиналног порођаја.

Како кондиломи утичу на трудноћу?

Свака будућа мајка је природно забринута у вези било чега што може да нашкоди њеној беби. То ни овде није изузетак. На сву срећу, кондиломи у већини случајева не узрокују проблеме ни за бебу ни за мајку за време трудноће.

Претходна јављања кондилома и трудноћа

Ако сте имали кондиломе у прошлости и стање вам се средило (било да су нестале временом или као последица третмана), мало је вероватно да ће се вратити за време трудноће. Ви ипак требате да обавестите вашег лекара који прати трудноћу ако сте имали полне брадавице у прошлости.

Кондиломи у трудноћи: По здравље мајке?

У неким случајевима, полне брадавице могу узроковати проблеме за време трудноће. Нпр. полне брадавице могу постати веће и прокрварити. Раст кондилома може отежати мокрење. Ако су кондиломи у вагини, могу да учине вагину мање еластичном или да блокирају порођајни канал. Ако дође до тога, порођај царским резом можда постане неопходан. Ипак, постојање кондилома није једини разлог зашто се ради царски рез.

Кондиломи у трудноћи: По здравље детета?

Полне брадавице су као што смо на почетку рекли узроковане ХПВ-ом. За жену која има кондиломе приликом порођаја, постоји веома мали ризик да пренесе ХПВ на бебу током вагиналног порођаја. Свом срећом, чак и ако се ХПВ пренесе, огромна већина беба нема никаквих последица.

Лечење Кондилома

Лечење кондилома, под којим се заправо подразумева уклањање кондилома се ради доста успешно, али не постоји лек који ће заувек одстранити ХПВ из организма. У већини случајева, организам се временом сам очисти од вируса. Иако се вирус који изазива кондиломе не може уклонити, осим ако се организам сам временом избори са њим, само скидање кондилома је прилично једноставно и постоји неколико метода:

 • Криотерапија (смрзавање)
 • Електрокаутеризација (спаљивање кондилома, електрокоагулација, ЕКТ кондилома)
 • Течни препарати на бази подофилина
 • Алдара крема, тј. имиквимод
 • Убризгавањем интерферона који ствара имуност на вирус у кондиломе
 • Ласерско уклањање кондилома
 • Уклањање кондилома хируршки (исецање кондилома, скидање кондилома хируршким путем)

Постоји вакцина под именом Гардасил која је у Србији у употреби од половине 2007 године. Вакцина помаже у превенцији 4 врсте ХПВ-а који су потенцијални проузроковачи рака грлића материце (цервикса). Од ове 4 врсте вируса, 2 врсте вируса изазивају 70% рака грлића материце, а са преостале 2 укупно 90% случајева. Намењен је за девојчице и девојке узраста од 9 до 26 година. Вакцина има за сврху имунизацију од кондилома и рака, али лекари упозоравају да вакцина није довољна, већ да девојке и даље треба да барем једном у годину дана раде Папаниколау тест.

У сваком случају, ако, нпр. водите активан сексуални живот и свесни сте колико су кондиломи распрострањени, има смисла да размишљате о вакцинисању. Обавезно се претходно обратите вашем лекару за савет.