Генитална уреаплазма (ureaplasma urealyticum i ureaplasma parvum), је врста микроорганизма из породице микоплазми, која узрокује одређене гениталне инфекције, као и неплодност, код мушкараца и код жена.
Уреаплазма је део нормалне флоре гениталног тракта и сматра се да је око 70% сексуално активних особа домаћин неке од ових бактерија. Проблеми са здрављем могу настати уколико дође до њиховог прекомерног размножавања.
С обзиром да се микоплазме и уреаплазме природно налазе у организму људи, пацијенти се не тестирају рутински на ове бактерије. Жене које искусе неплодност, понављање губитка трудноће, бол у малој карлици, пременструалне симптоме или симптоме вагиналних инфекција, треба да се тестирају. Често се ради тест културе, сличан папа тесту, узимањем бриса из вагине.

Како се преноси уреаплазма?

Уреаплазма се пре свега преноси полним односом. Сексуални партнери могу не знајући увек изнова преносити инфекцију једно другом. Инфекција се обично дешава код млађих жена, уколикочесто мењају сексуалне партнере и не користе кондом, као и код жена које користе оралну контрацепцију уместо кондома.

Уреаплазма симптоми

Углавном нема симптома присутности уреаплазме, али ове бактерије могу постати узрочници инфекције у случају ослабљења имуно-система (уколико су ослабљени одбрамбени механизми организма).чаки када дође до испољавања симптома, они су обично тешко приметни.

Симптоми код жена

 • Појачан вагинални секрет
 • Учестало мокрење
 • Осећај пецкања при мокрењу
 • Бол у пределу гениталија
 • Бол при мокрењу
 • Оток изнад вагине
 • Напетост и/или бол у доњем делу стомака
 • Непријатност и бол при полном односу
 • Неправилна крварења

Симптоми код мушкараца

 • Секрет из уретре (пениса)
 • Пецкање приликом мокрења
 • Оток на врху пениса
 • Бол
 • Црвенило на полном органу

С обзиром да инфекције уреаплазмом обично пролазе без симптома, временом могу довести до проблема са стерилитетом, укључујући болест каналића материце (тубе утерине) и понављање спонтаних побачаја код жена, као и смањену покретљивост и бројност сперме код мушкараца. Код стерилних мушкараца, утврђено је да се бактерија прилепљује уз сперму и блокира оплођење.

Тест на уреаплазму

Може се радити култура уреаплазме (изолација бактерије из брисева, цервикалног или вагиналног) или ПЦР тест на уреаплазму.
Оба метода су прилично прецизна, али ПЦР метода је нешто прецизнија у односу на културу и прилично је бржа (1-2 дана вс. 2-5 дана). Код пацијената који имају артритис који узрокује уреаплазма, овај тест омогућава брзу и прецизну дијагнозу.

Уреаплазма у трудноћи

Уреаплазма (и микоплазма хоминис) пронађена у плаценти и/или ендометријуму (слузокожи која са унутрашње стране облаже материцу) се повезује са инфекцијом, рађањем мртвог фетуса, спонтаним побачајем, прераним порођајем и мањом него што је нормално масом новорођенчета. Оба организма продиру у водењак у другом триместру. Може узроковати хориоамнионитис (запаљење мембрана око фетуса: хориона и амниона). Пронађена је у крви мајки које су имале проблеме са високом температуром после порођаја.
Ова инфекција се може пренети на отприлике 40% беба које је родила мајка са оваквом инфекцијом. Уколико је мајка има, уреаплазма може да инфицира плућа новорођенчета за време порођаја. Узрочник је (као и микоплазма хоминис) респираторних проблема код беба са мањом телесном тежином и менингитиса.

Уреаплазма лечење

С обзиром да ове бактерије немају ћелијски зид – а већина антибиотика (нпр. пеницилини и цефалоспорини) делује на бактерије уништавајући њихов ћелијски зид – лечење инфекције може бити теже. Само посебни антибиотици, као што су еритромицин, флоурокинолон или тетрациклин, могу бити преписани. Ако сте трудни, за вас ће такође бити преписан одговарајући антибиотик.
Ако имате проблема са неплодношћу или вишеструким спонтаним побачајима, захтевајте да вам се уради култура. Тестирајте се и лечите да бисте спречили понављање инфекције.

Које су последице нелечене инфекције?

Уреаплазме су најчешћи узрочник негонококног и нехламидијалног уретритиса. Постоје научни докази да уреаплазме огу довести до упале бубрега и плућа код особа са ослабљеним имуним системом.
Код жена, нелечена инфекција уреаплазмом може довести до потешкоћа са зачећем, спонтаних побачаја,превременог порођаја, инфекције постељице.
Код мушкараца, нелечена инфекција запоследицу може имати смањење покретљивости и броја сперматозоида.Бактерија се прилепљује за сперматозоиде и онемогућава процес оплођења.

Дијагноза

Лабораторијска дијагноза се ради узимањем културе. Уреаплазме производе уреазу, уз помоћ које разлажу тј. метаболишу уреу (састојак мокраће код сисара). На овај начин се може издвојити уреаплазма. Овај тест можете урадити у Институту за јавно здравље Крагујевац.

Превенција

Као и код других полно преносивих болести, коришћење кондома је најбољи вид превенције.