Центар за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевац уз подршку представника Владе Републике Србије, а у сарадњи са Скупштином града Крагујевца и бројним партнерским организацијама 10. маја, обележио је Светски дан физичке активности на Тргу војводе Радомира Путника.  

Поводом кампање Спортом до здравља“, у оквиру манифестације организоване су бројне здравствено-васпитне и спортске активности. Читав догађај је подржало 26 представника здравствених, образовних и социјалних установа, спортских ораганизација, невладиног сектора, као  и наши најмлађи суграђани из већег броја предшколских и школских установа.

Манифестацију су својим присуством подржали и министри у Влади Републике Србије Томислав Жигманов и Милица Ђурђевић Стаменковси, затим представници  Скупштине Града Крагујевца, као и бројни гости и пријатељи.

Међународни дан физичке активности се обележава у склопу глобалне иницијативе коју земље чланице Светске здравствене организације (СЗО) спроводе од 2002. године у циљу промовисања физичке активности као важног ресурса за очување и унапређење здравља и добробити сваког човека.

Ова иницијатива је покренута након објављивања Извештаја о светском здрављу, у коме је истакнуто да физичка неактивност, уз неправилну исхрану и употребу психоактивних супстанци, представља један од главних фактора ризика који доприноси глобалном обољевању и умирању од хроничних незаразних болести попут болести срца и крвних судова, дијабетеса, различитих карцинома и респираторних обољења, која у великој мери могу бити спречена или њихове последице ублажене променом начина живота.