Светски дан детета обележава се широм света 20. новембра. Циљ обележавања је да се општа пажња јавности додатно усмери на потребе најмлађег дела становништва. То је истовремено и апел да се појединци, групе, установе, државне институције, невладин сектор нађу на истом племенитом задатку стварања услова за лепше и срећније детињство.

Обавеза одраслих је да ојачају снагу позитивних примера и тиме младима дају путоказ и пруже наду. Родитељи, наставници, али и јавни радници, као и медији, могу и морају да утичу на развијање радних навика, моралних скрупула и исправног социјалног опхођења, да децу и младе уче поштовању другог и другачијег, да им указују на лепоту солидарности, дарежљивости и пожртвованости, да их упућују на здраве стилове живота, да их подстичу на стваралаштво.

Конвенција о правима детета као најважнији документ у области дечјих права, донет од стране УН, прецизира која све права припадају деци и поставља основне стандарде за добробит деце на различитим стадијумима њиховог развоја. Према Конвенцији о правима детета, свако дете има право пре свега на живот, опстанак и оптималне услове за развој. Мора бити заштићено од  занемаривања, злостављања и злоупотребе. Има право да одраста у безбедном и сигурном окружењу. Има право на слободу мишљења, изражавање, приватност, право да сходно свом узрасту одлучује о стварима које их се непосредно тичу и многа друга. Обавеза државе, породице, родитеља је да обезбеде сваком детету оно што му припада.

Мора се признати да су протекле деценије донеле значајан напредак у побољшању стања деце у областима здравствене заштите, образовања и социјалне сигурности. Међутим, деца се данас суочавају са новим изазовима. Климатске промене, загађење ваздуха, обиље непроверених информација на друштвеним мрежама представљају нове претње за ментално здравље, повећано сиромаштво у њиховим породицама и продубљивање дигиталне поделе.

Овај дан није само подсећање на права деце већ и прилика да се свет подсети да су деца будућност света и да је од суштинског значаја улагати у њихову добробит и подршку како би постали здрави, срећни продуктивни чланови друштва.