Mеђународни дан борбе против сиромаштва обележава се сваког 17. октобра од 1987. године, када се на откривању споменика у Паризу, у част жртава екстремног сиромаштва, насиља и глади, окупило око 100.000 људи. Циљ обележавања овог датума је ширење свести о потреби искорењивања сиромаштва у свету, а нарочито у земљама у развоју.

Овај дан одаје почаст милионима људи који пате од сиромаштва и њиховој свакодневној храбрости и препознаје суштинску глобалну солидарност и одговорност коју имамо за искорењивање сиромаштва и борбу против свих облика дискриминације.

Дан борбе против сиромаштва обележава се у тренутку када у свету готово милијарду људи гладује и када је све више оних који немају ни за основне животне потребе. Сматра се такође, да је једна четвртина укупног становништва света крајње сиромашна зато што живи са једним доларом дневно. Забрињавајући је и податак, да од последица неухрањености умре 2,6 милиона деце на годишњем нивоу што представља једну трећину свих умрлих на свету.

Поводом овогодишњег обележавања 17. октобра Међународног дана борбе против сиромаштва, Републички завод за статистику је објавио податке о сиромаштву и социјалној неједнакости у Републици Србији за 2022. годину. У прошлој години, стопа ризика од сиромаштва износила је 20 процената и у односу на 2021. годину, нижа је за 1,2 процентна поена. Ова стопа не показује  колико лица је стварно сиромашно, већ колико њих има приход  нижи од прага ризика од сиромаштва. Према наведеним подацима праг ризика од сиромаштва за домаћинства са двоје одраслих и једним дететом млађим од 14 година износио је 47 715 динара, док је за четворочлана домаћинства са двоје одраслих и двоје деце млађе од 14 година износио 55 668 динара.

Иначе, искорењивање сиромаштва је циљ одрживог развоја број 1 Агенде Уједињених нација, на чије се спровођење обавезала Република Србија, што значи и примену једног од њеног кључног принципа „да нико не буде изостављен“. Поред наведеног, Агенда 2030 предвиђа  и да екстремно сиромаштво буде искорењено, да број људи који живе у било ком облику сиромаштва буде преполовљен и да се смањи опасност од сиромаштва људи који припадају најосетљивијим групама.