Међународни дан људских права обележава се свуда у свету 10. децембра и то од 1950. године на дан када је две године раније потписана Универзална декларација о људским правима, којом је први пут у историји човечанства признато право свих људи на „живот, слободу и сигурност без икаквих разлика“. Овим документом је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, идеолошке, социјалне и културне припадности.
Иначе, Универзална декларација је документ који је заснован на традицији цивилног друштва и полази од тога да су сви људи рођени „слободни, са једнаким достојанством и правима,а рођењем и првим тренуцима живота човек поседује људска права која су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената“.
Споразум о људским правима оквирно чине укупно тридесетак чланова, а за најзначајније се сматрају право на живот, слободу и сигурност личности, право на образовање, лекарску негу, запослење, социјалну сигурност, слободу од тортуре, слобода мишљења, вероисповести и друга.
У Републици Србији људска права регулисана су Уставом Републике Србије као највишим правним актом и другим системским законима.
Поводом обележавања 10. децембра Међународног дана људских права, ове 2021. године, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије је обавестило јавност наше земље о почетку рада на изради првог стратешког документа у области праћења и унапређења људских права у Републици Србији. Документ се зове Стратегија за праћење и унапређењу људских права у Републици Србији за период 2023. до 2030. године. Тежећи да у нашој држави сваки човек живи живот достојан човека, да се слободно развија, да увек и свуда без препреке остварује своје људско право, тежећи фундаменталној правичности-да нико на том путу не буде изостављен, предлаже се доношење овог документа који ће се заједнички са свима који желе, израдити по мери човека и за сваког без разлике.
Такође, поводом обележавања овог Међународног дана, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије организује „Форум људских права- Србија у 2021. години“.