Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов и в. д. директора Института за јавно здравље Крагујевац спец. др мед. Небојша Ранковић потписали су у Палати Србијe Споразум о сарадњи.

Споразум се потписује са циљем заједничког деловања на унапређењу стања људских права, као и превенцији и заштити од дискриминације у локалној заједници, са акцентом на право на здравље, укључујући право на ментално здравље, као основно људско право.

Сарадња ће се, пре свега, огледати у размени идеја, знања, искуства и добре праксе у свим областима својих делатности, односно делокруга својих надлежности, а посебно у области заштите људских права, свих димензија здравља, као и борбе против дискриминације. У том контексту, Споразумом је предвиђена, између осталог, подршка истраживању о квалитету живота LGBT особа које спроводи Институт за јавно здравље Крагујевац.

Након потписивања споразума, министар Томислав Жигманов је изјавио да је сарадња са институцијама у градовима и општинама, местима тамо где људи живе и остварују своја права, од изузетног значаја и има за циљ унапређење заштите менталног здравља у Србији, како би се омогућила добра координација и одговорило на потребе грађана за заштитом менталног здравља. Овакав приступ у складу са законом и препорукама тела Уједињених нација које су дате Србији у циљу унапређења права у области менталног здравља, додао је министар.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, додао је он, посебну пажњу посвећује култури људских права и осетљивим друштвеним групама, међу које свакако спадају LGBT особе сматрајући да је потребно креирати окружење у коме се ментално здравље поштује, негује и унапређује, где сви имају једнаке могућности да доживе ментално благостање и где свако може да добије здравствену заштиту која му је потребна.

Министар је нагласио да афирмација менталног здравља, као суштинске вредности, унапређење услуга и сервиса, подршка на свим нивоима, искорењивање предрасуда и дестигматизација корисника психијатријских услуга чини свет у коме живимо хуманијим и по мери човека и коме сви заједнички тежимо.

Директор Института за јавно здравље Крагујевац спец. др мед. Небојша Ранковић је истом приликом изразио задовољство због сарадње са Министарством и најавио да ће истраживање о квалитету живота LGBT популације бити спроведено у току ове године. Он је изразио наду да ће се сарадња са Министарством одвијати на свим пољима заједничког деловања.