Поводом информације која се појавила у медијима да је „Пет беба из Шумадије оболело од великог кашља“, Институт за јавно здравље Крагујевац демантује ове наводе. Начин на који су поједини медији пренели поменуту информацију наводи на закључак да је тренутно у Шумадији оболело пет беба, што није тачно. 

Наиме, у Шумадијском упрваном округу од почетка епидемије великог кашља, односно од месеца августа 2023. године до 21. фебруара 2024. године, потврђено је пет оболелих случајева и то: 09.08.2023. године, 10.11.2023. године, 01.12.2023. године, 18.01.2024. године и 09.02.2024. године. Сви оболели су били у узрасту када није било могуће отпочети обавезну имунизацију (бебе млађе од 2 месеца).

Институт за јавно здравље Крагујевац врши појачани епидемиолошки надзор над Pertussis-om и о свим новооткривеним случајевима извештава Институт за јавно здравље Србије, Др Милан Јовановић Батут, тако да су подаци о оболелима од Pertussis-а за територију Шумадијског управног округа јавно доступни и на сајту Батута.

Епидемиолошким упитником добијени подаци не указују на међусобну повезаност оболелих, ни просторно ни временски и сви су доброг општег здравственог стања.

Наглашавамо да на територији Шумадијског управног округа обухват обавезном имунизацијом деце вакцином проив Pertussis-а бележи високе проценте, изнад 95%

Обавештење за јавност