Светски дан детета обележава се широм света 20. новембра. Циљ обележавања је да се општа пажња јавности додатно усмери на потребе најмлађег дела становништва. То је истовремено и апел да се појединци, групе, установе, државне институције, невладин сектор нађу на истом племенитом задатку стварања услова за лепше и срећније детињство.
Обавеза одраслих је да ојачају снагу позитивних примера и тиме младима дају путоказ и пруже наду. Родитељи, наставници, али и јавни радници, као и медији, могу и морају да утичу на развијање радних навика, моралних скрупула и исправног социјалног опхођења, да децу и младе уче поштовању другог и другачијег, да им указују на лепоту солидарности, дарежљивости и пожртвованости, да их упућују на здраве стилове живота, да их подстичу на стваралаштво.
Конвенција о правима детета као најважнији документ у области дечјих права, донет од стране УН, прецизира која све права припадају деци и поставља основне стандарде за добробит деце на различитим стадијумима њиховог развоја. Суштина ових права је да се деца без дискриминације развијају и расту, играју се и образују и достојанствено, безбедно, здраво и срећно живе.
Овогодишње обележавање Светског дана детета 2022. године Уједињене нације обележавају са темом „Инклузија за свако дете“. У саопштењу које је објављено наводи се да „од климатских промена, образовања и менталног здравља, до окончања расизма и дискриминације, деца и млади подижу свој глас о питањима која су важна њиховој генерацији и позивају одрасле да створе бољу будућност“. Овог Светског дана деца се залажу за равноправнији, инклузивнији свет.
У том смислу, Министарство просвете Владе Републике Србије, а поводом обележавања 20. новембра Светског дана детета, посебну пажњу поклања повећању обухвата деце из осетљивих група, пре свега ромске националности као и деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, на свим нивоима образовања, али и смањењу стопе одустајања од школовања.
Министарства за бригу о породици и демографији обележило је овај датум организовањем панел дискусију под називом „Сви су снови једнако важни“, где је истакнуто да су будућност деце и њихови снови најважнија питања за наше друштво и државу, јер „дечји осмеси, срећа и задовољство немају цену“.