У организацији Институт за јавно здравље Крагујевац одржан је стручни састанак на којем је представљена ОНКО апликација Института за онкологију и радиологију Србије (ИОРС), урађена под покровитељством Министарства здравља РС. О ОНКО –апликацији за мобилне телефоне која је бесплатна и садржи информације о превенцији, дијагностици, лечењу и психосоцијалној подршци оболелима, говорили су представници Института за онкологију и радиологију Србије др сци. мед. Ана Јовићевић и др сци. мед. Светлана Ристић.

ОНКО апликација обезбеђује пацијентима:

  • адекватне, доступне и разумљиве информације о различитим аспектима дијагностике и лечења малигних болести,
  • упутства за понашање током и након онколошког лечења којим ће допринети бољем подношењу и резултатима лечења као и бољем квалитету живота,
  • упутства за смањење анксиозности, лакше прихватање болести и лечења и активно учешће у лечењу, и
  • практичне информације и савете који омогућавају лакше сналажење у ИОРС-у и систему онколошке здравствене заштите.

Материјал је значајан и за здравствене раднике јер онколошки пацијенти од њих очекују одговоре на питања која често нису детаљно обухваћена формалном медицинском едукацијом, а значајна су за успешност лечења и квалитет живота пацијената.

Преузимање апликације могуће је скенирањем QR кода или скидањем апликације преко продавнице вашег мобилног телефона. Више информација на www.onko.rs

Са стручњацима и представницима здравствених установа са територије Шумадијског округа, чланом Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, представницима организација цивилног друштва и представницима Института за онкологију и радиологију Србије, након презентације апликације покренута је и тема унапређења услуга палијативне здравствене заштите пацијената у терминалном стадијуму болести на територији нашег Округа.