Тема Светског дана борбе против дијабетеса 2021 – 23. је „Доступност терапије за дијабетес“. Након 100 година од открића инсулина, милиони људи са дијабетесом широм света и даље немају приступ одговарајућој терапији. Особе са дијабетесом захтевају стално лечење, негу и подршку како би управљали својим стањем и избегли компликације.
Поред тога, живимо у изузетно тешким временима, у којима се особе са дијабетесом суочавају са додатном здравственом претњом – тешким компликацијама инфекције COVID – 19. Стога је од велике важности да лекови за дијабетес, технологије, подршка и нега буду доступни свима којима је то потребно. Стогодишњица открића инсулина представља јединствену прилику да владе, креатори политике и заговорници реагују, како би се повећала улагања у негу и превенцију дијабетеса.
Поводом овог важног датума, Друштво за борбу против шећерне болести у сарадњи са Центром за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевац, Факултетом медицинских наука и Скупстином града Крагујевца организовао је трибину и конференцију за представнике медија
у циљу скретања пажње јавности на дијабетес као значајан јавноздравствени проблем. Такође, чланови удружења су имали прилику да припремају здраве оброке прилагођене особама које болују од дијабетеса.
Закључак трибине односио се на неопходност едукације о правилној исхрани односно припремању оброка прилагођених особама које болују од ове болести.