Представници Института за јавно здравље Крагујевац и Образовно културне заједнице „Романипен“, представили су заједнички пројекат ЕУ под називом FORTUNA – ˮПодстицање инклузивности борбом против инерсекционалне дискриминације Рома у здравственим установама у Словенији и Србијиˮ који се реализује у сарадњи са партнерским институцијама из Словеније.

Интерсекционална дискриминација један је од највећих изазова са којима се суочавају припадници ромске заједнице. Ограничен приступ здравственој заштити за ромску заједницу није само питање индивидуалних права већ и огледало широких друштвених неједнакости и недостатака у нашем здравственом систему.

Кроз низ активности FORTUNA пројекат ће допринети већој инклузији Рома у здравствени систем и обезбедити једнак приступ здравственим услугама. Циљ овог пројекта јесте да младе Роме оснажимо знањем, опремимо их алатима за препознавање и супротстављање етничким стереотипима, едукујемо везано за јавне здравствене услуге, програме превенције, самопрегледе и научимо да прихватају здраве навике и доносе здраве одлуке.