Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са ЈКП Шумадијом, Домом здравља Крагујевац, Црвеним крстом Крагујевац, Заводом за здравствену заштиту радника Крагујевац, Туристичко-угоститељском школом „Тоза Драговић”, „Benu” апотеком и предшколским установама обележили су Светски дан хране. Централна манифестација организована је у градкој тржници Аеродром у Крагујевцу: припрема здравих оброка, саветодавни рад са суграђанима, дефиле предшколаца у костимима које су сами правили а одсликавају здраве намирнице. Малишанима из предшколских установа „Чиливили”, „Аквица” и „Нада Наумовић” одржано је предавање о значају правилне исхране. Грађани су могли бесплатно да провере основне здравствене параметаре попут: мерења крвног притиска, одређивање вредности гликемије, степенa ухрањености као и скрининг на хроничне незаразне болести.

Институт за јавно Крагујевац и ове године у оквиру обележавања Светског дана хране, 16. октобра, активности усмерава на информисање и едукацију становништва, а посебно деце и младих у циљу стицања знања, формирања исправних ставова и понашања у вези са исхраном. Ове године је поводом Светског дана хране расписан конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Право на храну да има свако – покажи како” са циљем подстицања здравствено-васпитног рада у предшколским установама и школама на тему значаја правилне исхране за здравље, а биће организована и предавања, трибине и изложбе.

Институт за јавно здравље Крагујевац и ове године у месецу у којем се обележава Светски дан хране подсећа на значај правилне исхране за очување и унапређење здравља. Основни принципи правилне исхране су редовност оброка током дана, правилан избор намирница које користимо у својој исхрани, начин њихове припреме, али и количина појединих намирница које свакодневно користимо.

Под слоганом „Имам право да се храним здраво” деца вртића „Наша радост” су обележила Светски дан хране. Посетили смо Градску пијацу и знаменитости у околини. Деца су суграђанима поделила цртеже на тему и на тај начин указала на значај правилне исхране а све у циљу очувања здравља.