Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Према подацима Светске здравствене организације, годишње на нивоу света оболи око 2,3 милиона жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона. Рано откривање рака дојке пружа могућност за успешно лечење. Правовремено примењена одговарајућа терапија и континуирани третман могу спасити многе животе и значајно побољшати квалитет живота жена које се суочавају с овом болешћу. Како би се подигла свест о важности превенције, раног откривања и правовременог започињања лечења – месец октобар, је на нивоу целог света, одабран да буде Међународни месец борбе против рака дојке.

Рак дојке је излечив, уколико се открије на време, јер су тада терапијске могућности веће и лечење је ефикасније, чиме се подиже квалитет живота оболелих жена.

У Европи је, према последњим подацима из 2020. године, регистровано више од пола милиона новооболелих и скоро 142.000 умрлих жена од рака дојке. Рак дојке се у Србији чешће јавља у узрасту после 40. године. У последњих пет година упркос варијацијацијама у стопама инциденције и морталитета региструје се благо смањење стопа оболевања и умирања од рака дојке код жена, која је иначе највиша у узрасту преко 75 и више година. Како би се смањио морталитет од карцинома дојке и оптерећење друштва овом болешћу потребни су свеобухватни напори и јавноздравствене мере за контролу рака, почевши од примарне превенције, преко раног откривања болести и скрининга, па до правовременог лечења жена оболелих од ове болести.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији регистровано је 4447 новооболелих и 1765 умрлих жена од рака дојке.

Најважнији фактори ризика за настанак карцинома дојке код жена је старије животно доба, заим генетска предиспозиција, дужина репродуктивног периода, број порођаја, године при рођењу првог детета, гојазност, конзумација алкохола, пролиферативне болести дојке, карцином контралатералне дојке или ендометријума, изложеност зрачењу, физичка неактивност и утицај географског поднебља. Неке од ових фактора није могуће мењати, док је на друге могуће утицати. Зато је од кључног значаја заправо рано откривање рака дојке.

Кроз различите активности и кампање бројне организације, удружења, здравствене установе и појединци удружују се како би скренули што већу пажњу јавности на значај ове здравствене теме.

Циљеви активности су:

  • Подршка и оснаживање особа оболелих од рака дојке
  • Едукација јавности о факторима ризика за настанак рака дојке, симптомима и важности раног откривања
  • Промовисање раног откривања болести – скрининга: подстицати редовне прегледе дојки од 50. године живота или раније, зависно од индивидуалних фактора ризика
  • Истраживање рака дојке како би се развили нови третмани и побољшали резултати лечења рака дојке.