Под слоганом „Активан приступ може да спаси животе” 01. октобра 2024. године на Тргу војводе Радомира Путника у Крагујевцу је обележен Светски дан срца. Ова кампања је имала за циљ да подигне свест јавности о томе да се превенцијом могу спречити болести срца и крвних судова, од којих сваке године умре 20,5 милиона људи широм света

 Имајући у виду да је у Србији током 2023. године од болести срца и крвних судова умрло 48.277 људи (22.422 мушкараца и 25.855 жена), Центар за промоцију здравља, Института за јавно здравље Крагујевац  у сарадњи са партнерским организацијама, у оквиру акције бесплатних превентивних прегледа посебну пажњу je посветио превенцији ових обољења. Грађани су поред поделе едукативног материјала могли бесплатно да провере основне здравствене параметаре попут: мерења крвног притиска, одређивање вредности гликемије, сатурације, степенa ухрањености, процента масног ткива у организму, ЕКГ, као и скрининг на хроничне незаразне болести.

Сви суграђани који су у великом броју посетили акцију, а којима је дијагностиковано кардиоваскуларно обољење, упућени су на даљу дијагностику и лечење.