Сваке године у периоду од 16. до 22. септембра одржава се Европска недеља мобилности, манифестација чији је оснивач и покровитељ Европска комисија. Ова манифестација има за циљ да фаворизује немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама.

Тема овогодишње кампање односи се на боље и ефикасније коришћење јавних простора у градовима, посебно улица, али и тргова, тротоара и других места за сусрете свих категорија становништва. Квалитетнијим јавним просторима који су угодни за боравак људи, доприносимо активацији локалних заједница, а становнике подстичемо да користе активне видове кретања као што су пешачење и бициклирање.

За општине и градове Европска недеља мобилности пружа одличну прилику да својим становницима представе одрживе алтернативе у саобраћају и да им објасне еколошке изазове са којима се суочавају. Учествовањем у акцији, градови и општине могу да прикажу грађаним које су предности избора чистијих видова саобраћаја и да тиме унапреде стање саобраћаја у својој локаној средини.

Поводом Европске недеље мобилности, Центар за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са Домом здравља Крагујевац и Заводом за здравствену заштиту радника организовао је акцију провере основних здравствених параметара на Тргу војводе Радомира Путника у Крагујевцу. Сви заинресовани суграђани имали су прилику да бесплатно провере ниво шећера у крви и измере висину крвног притиска док су здравствени професионалци Центра за промоцију здравља обављали саветодавни рад у циљу очувања и унапређења здравља.

На тргу је за најмлађе суграђане постављен Пажљивков саобраћајни полигон, док је Црвени крст организовао радионицу „Крагујевац по мери старијих“. За љубитеље бициклизма „Декатлон“ је организовао тест зону за бицикле, а Градска туристичка организација је промовисала туристичке потенцијале нашег града.