Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са Факултетом медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и великим бројем организација и актера у области јавног здравља обележио је Светски дан менталног здравља. Обележавање Светског дана менталног здравља, уз слоган: „Ментално здравље и благостање: нека постане глобални приоритет за све”, ове године је прилика да се скрене пажња јавности на значај заштите и унапређења манталног здравља, с обзиром да је пандемија COVID-19, која је погодила милионе људи широм света, оставила дугорочне последице по ментално здравље, а такође је дошло до значајног нарушавања система пружања услуга менталног здравља.

Поводом кампање, у Институту за јавно здравље Крагујевац одржана је конференција за преставнике медија на којој су говорили директор института за јавно здравље Крагујевац са сарадницима, декан Факултета медицинских наука универзитета у Крагујевцу као и еминентни стручњак у области менталног здравља и менталних поремећаја проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Конференцији су присутвовали представници свих организација и институција који учествују у кампањи и овом приликом су најавили превентивне активности које ће се спроводити у наредном периоду у циљу очувања менталног здравља.

Такође, на конференцији је најављено да ће Институт за јавно здравље Каргујевац и Факултет медицинских наука током наредног периода, заједничким капацитетима кроз Центар за промоцију здравља, интензивирати активности пре свега у циљу превенцијe хроничних незаразних болести.